Tuesday, 23 December 2014

Mujahidin Asing Di Syria (1)

Entri blog saya kali ini akan memaparkan gambar-gambar serta sedikit maklumat mujahidin asing (foreign fighters) di Syria.


Kunya: Abu Khurayra al-Kazakh
Nama asal: Adlet
Warganegara: Kazakhstan
Umur: 19 tahun
Pasukan: Jaish al-Muhajireen wal-Ansar
Status: Syahid dalam pertempuran di Allermoun, 17 atau 18 Mac 2014(berdasarkan tarikh pertempuran dalam video)



Kunya: Abu Ahmad al-Tajik
Nama asal: Bakhtiyor Sherov
Warganegara: Tajikistan
Umur: Tidak diketahui
Pasukan: Jaish al-Muhajireen wal-Ansar
Status: Syahid pada 22 Mac 2014



Kunya: Salahuddin Shishani
Nama asal: Feyzulla Margoshvili
Warganegara: Georgia
Umur: Tidak diketahui
Pasukan: Jaish al-Muhajireen wal-Ansar
Status: Masih hidup
~ Amir (keseluruhan) Jaish al-Muhajireen wal-Ansar

Kunya: Khayrullah Shishani
Nama asal: Tidak Diketahui
Warganegara: Rusia
Umur: Tidak diketahui
Pasukan: Jaish al-Muhajireen wal-Ansar
Status: Masih hidup
~ Salah seorang amir Jaish al-Muhajireen wal-Ansar



Kunya: Abu Bakar
Nama asal: Aslan Almazov
Warganegara: Rusia (Chechnya)
Umur: 24 tahun
Pasukan: Jamaat Khalifat
Status: Syahid (2014)



Kunya: Abu Hamza
Nama asal: Sharpudin Ilyasov
Warganegara: Rusia (Chechnya)
Umur: Tidak diketahui
Pasukan: Jamaat Khalifat
Status: Syahid (2014)



Kunya: Abdul Hakim Shishani
Nama asal: Tidak diketahui
Warganegara: Rusia (Chechnya)
Umur: Dalam lingkungan 33 tahun
Pasukan: Jamaat Khalifat
Status: Masih hidup
~Amir Jamaat Khalifat


Kunya: Abu Ubaida al-Madani
Nama asal: Tidak diketahui
Warganegara: Uzbekistan
 Umur: Tidak diketahui
Pasukan: Jamaat Seyfullakh (Jabhat al-Nusra)
Status: Masih hidup
~Amir Jamaat Seyfullakh



Kunya: Abu Usman
Nama asal: Tidak diketahui
Warganegara: Rusia
Umur: 21 tahun
Pasukan: Tidak dapat dipastikan
Status: Syahid (2014)

Sumber gambar: Laman sosial VK, picsart.com, Twitter Jaish al-Muhajireen wal-Ansar

Sumber: Joanna Paraszczuk (Chechen in Syria Blog), Laman sosial VK, Akhbar Sham, Twitter Jaish al-Muhajireen wal-Ansar 

-Farhanah Atiqah

Lebih banyak info tentang mujahidin:

Thursday, 11 December 2014

Masa Lapang Saya



Seringkali kita dengar ayat yang mengatakan 'Isi masa lapang dengan melakukan perkara yang berfaedah'. Tapi saya sendiri tidak pasti sama ada perkara yang saya lakukan pada masa lapang berfaedah atau tidak. Bagi saya, definisi 'berfaedah' itu berbeza pada setiap orang dan asalkan ia tidak memudaratkan sesiapa, sesuatu aktiviti itu boleh tergolong dalam perkara berfaedah. Contohnya, jika seseorang itu bekerja keras setiap hari dan mahu mengisi masa lapangnya dengan membaca komik atau tidur, biarkan dia lakukannya. Kerana kedua-dua perkara tersebut tidak memudaratkan dia. Membaca komik berfaedah? Ya, sudah tentu berfaedah untuk dia sebagai satu cara untuk menghilangkan tekanan selepas bekerja keras setiap hari. Begitu juga dengan tidur. Tapi bagaimana pula jika seseorang yang malas belajar dan malas bekerja menghabiskan masa lapangnya dengan membaca komik? Adakah membaca komik itu berfaedah? Tidak. Ia langsung tidak berfaedah. Di sini anda dapat lihat yang membaca komik pada masa lapang memudaratkan dia. Ia membuatkan dia malas, tidak mahu belajar, dan juga tidak mahu bekerja.

Saya rasa jika anda membaca entri-entri saya sebelum ini anda tahu apa yang saya lakukan pada masa lapang saya. (tersengih)

Ya, saya menghabiskan masa lapang saya dengan membaca buku.

Dalam sehari, paling kurang pun saya akan membaca buku selama satu jam. Sebagai peringatan, bila saya kata buku, saya maksudkan novel Melayu dan Inggeris. Bukannya buku Software Engineering atau Java atau C++. Sila jangan salah sangka.

Sejak kecil lagi saya suka membaca. Waktu itu, buku kegemaran saya ialah siri 7 Penyiasat. Saya sudah tidak ingat nama semua watak di dalam buku itu tapi dalam itu ada watak-watak yang bernama Rama, Alice, Balan, dan seterusnya saya tidak ingat. Hm...jika saya tidak silap anjing mereka dinamakan Bobo. Selain itu, saya juga suka membaca buku cerita kisah dongeng seperti Puteri Beradu (Sleeping Beauty), Puteri Salji (Snow White), Putera Swan Putih, Anak Itik Yang Hodoh dan banyak lagi cerita 'puteri'.

Semasa saya tinggal di Beaufort, Sabah, pejabat ayah saya terletak di dalam bangunan yang juga menempatkan perpustakaan awam. Jadi, saya selalu menghabiskan masa membaca buku di perpustakaan. Polisi perpustakaan cuma membenarkan satu nama pinjam 4 buah buku sahaja. Jadi, saya membuat kad perpustakaan dengan nama saya, ayah saya, ibu saya, dan adik lelaki saya supaya saya boleh pinjam 16 buah buku sekaligus. Maksudnya, saya menggunakan kad perpustakaan dengan nama mereka untuk meminjam buku. 

Bunyinya mungkin agak aneh, tapi selain daripada membaca novel dan buku cerita 'puteri', saya suka membaca ensiklopedia. Ada satu siri ensiklopedia yang saya selalu baca ketika di sekolah rendah. Saya sudah tidak ingat apa namanya tapi di dalam ensiklopedia itu disertakan banyak maklumat mengenai ahli sains dan pereka cipta seperti Thomas Edison, Henry Ford, dan banyak lagi.

Bila masuk bab novel cinta pula, novel cinta Melayu pertama yang saya baca ialah Janji Diana, adaptasi daripada filem Janji Diana. Saya masih lagi memiliki naskhah novel itu hingga sekarang. Sudah 10 tahun ia diletakkan di rak buku saya. Sewaktu di tingkatan 3, rakan baik saya memperkenalkan saya pada novel Adam & Hawa dan sejak itu saya mula membaca novel cinta. Kemudian semasa saya di tingkatan 5, saya membeli novel bertajuk Mikhail oleh Ramlee Awang Murshid. Selera saya pada novel berubah serta-merta (atau anda boleh katakan kembali ke selera lama kerana semasa di sekolah rendah saya suka baca novel penyiasatan). Sekarang, saya memiliki 11 novel karya beliau.

Ketika tahun pertama di universiti, saya tertarik dengan satu novel bertajuk Hereafter tulisan Tara Hudson. Sebaik sahaja habis membaca novel tersebut, saya terfikir untuk membaca lebih banyak lagi novel-novel Inggeris. Eksperimen membaca dan meneroka novel Inggeris menemukan saya pada novel-novel Young Adult (YA), di mana hingga hari ini, masih lagi menjadi genre kegemaran saya.

Okey, membaca hanyalah salah satu daripada beberapa aktiviti yang saya lakukan pada masa lapang.

Aktiviti kedua yang saya gemari ialah menulis, yang mana anda dapat lihat melalui entri-entri blog saya. 

Saya mula menulis cerita sejak berusia 10 tahun. Subjek kegemaran saya semasa di sekolah rendah ialah Penulisan. Saya suka menulis karangan. Saya juga suka apabila mendapat latihan membina ayat.

Contohnya: Bina satu ayat dengan perkataan 'televisyen'

Pada waktu itu, saya akan menulis ayat tersebut seperti ini:

Takao suka menghabiskan masa terluangnya dengan menonton televisyen.

Siapa Takao?

Takao ialah watak dalam siri anime Beyblade.

Ya, saya suka menulis ayat sebab dengan itu saya boleh menamakan karakter dalam ayat tersebut dengan nama karakter anime kegemaran saya. Oh ya, harus saya jelaskan di sini yang Takao bukan watak kegemaran saya daripada Beyblade. Watak kegemaran saya ialah Yuri Ivanov daripada pasukan Demolition Boys.

Yuri Ivanov
Oh, gambar di atas ini betul-betul mengembalikan kenangan sekolah rendah saya yang awesome.

Waktu saya darjah enam, saya menulis cerita berdasarkan siri Beyblade bersama kawan saya yang tua 2 tahun daripada saya. Kami akan bertukar-tukar cerita. Contohnya pada malam ini giliran saya untuk menulis cerita dan malam esok dia akan menyambung cerita yang saya tulis dan begitulah seterusnya. Saya sentiasa teruja untuk membaca bahagian yang ditulisnya. Pada waktu itu saya langsung tidak menyedari yang kami berdua sedang menulis fanfiction.

Berbalik kepada menulis, semasa tingkatan satu, saya menulis 2 buah cerita panjang di mana watak-watak dalam cerita itu saya ambil daripada anime The Prince of Tennis. Watak utamanya pula sudah tentu ialah watak ciptaan saya sendiri.

Kemudian semasa di tingkatan 3, saya memutuskan yang saya sudah terlalu tua bosan untuk menulis fanfic. Jadi saya mula menulis cerita saya sendiri. Cerita panjang pertama yang saya tulis bertajuk Bukan Sekadar Memori. Bahagian I cerita itu sudah siap namun Bahagian II belum lagi siap hingga sekarang (7 tahun berlalu dan ia masih tidak siap-siap lagi).

Sehingga hari ini saya masih lagi menulis cerita. Saya turut memuatnaik cerita yang saya tulis ke Fiction Press. Jika anda ada bakat dalam mencari maklumat seperti saya, anda akan menjumpai akaun saya dengan mudah. :p

Selain membaca dan menulis, saya juga suka melukis. Melukis yang saya maksudkan ialah melukis watak-watak anime. Jika dikira, watak anime yang paling banyak saya lukis ialah Kisarazu Ryou daripada The Prince of Tennis.

Kisarazu Ryou
Sudah lama membaca, menulis, dan melukis menjadi 3 aktiviti kegemaran saya untuk menghabiskan masa lapang.

Tahun ini, saya ada tambahan baru untuk aktiviti masa lapang saya.

Sejak bulan April tahun ini, saya mula menggemari berita tentang foreign fighters dalam perang di Syria. Semuanya bermula dengan berita tentang kesyahidan Abu Huraira Kazakh. Anda boleh membaca entri saya mengenai syuhada ini di sini. Melalui berita itu, saya mengenali kumpulan Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JMA). Saya membaca dan mencari lebih banyak maklumat tentang mereka. 

Abu Huraira Kazakh, mujahid muda asal Kazakhstan daripada JMA yang menggemparkan/memukau sebahagian warga Malaysia dan Indonesia (dan juga segelintir warga China) dengan ketampanannya. Sehingga sekarang nama sebenar mujahid ini masih belum diketahui. Media Kazakhstan tidak ada melaporkan berita tentang mujahid ini begitu juga dengan pengguna laman sosial VK dari Kazakhstan.
Bermula daripada kumpulan JMA, saya mengenali lebih banyak kumpulan; Junud Ash-Sham, Seyfullakh Jamaat, Islamic State, Jamaat Khalifat, Jabhat al-Nusra, Ansar al-Sham, Ahrar ash-Sham, dan lain-lain lagi. 

Dari kiri: Sharpudin Ilyasov (Abu Hamza) dan Aslan Almazov (Abu Bakar). Kedua-dua mereka terkorban di Latakia tahun ini. Mereka berdua berjuang dengan kumpulan Jamaat Khalifat yang beroperasi di Latakia. Rusia menyenaraikan nama Aslan Almazov sebagai individu yang terlibat dalam keganasan (maksudnya jika dia pulang ke Rusia dia akan ditangkap) kerana pergi ke Syria dan berjuang bersama kumpulan yang menentang Presiden Bashar al-Assad. Terima kasih pada senarai yang dikeluarkan Rusia itu, saya sudah pun mendapat banyak maklumat mengenai Aslan Almazov termasuk tarikh lahir, tempat lahir, nombor pasport, dan alamat rumahnya di Grozny, Republik Chechnya. Saya ada menulis entri tentang mujahid ini juga. Anda boleh baca di sini. Sharpudin Ilyasov pula ialah seorang ahli gusti yang sedang meningkat naik dan berasal dari Republik Chechnya. Boleh baca info di sini (Rusia).
Minat saya lebih banyak tertumpu pada kumpulan Russian-speaking foreign fighters. Jangan salah faham, bila saya kata minat, saya tidak bermaksud mahu pergi ke Syria dan jadi sebahagian daripada mereka. Saya cuma mahu mengikuti perkembangan mereka. 

Ada seorang wartawan yang saya ikuti di twitter. Dia memang pakar dalam mengikuti berita dan menganalisis Russian-speaking jihadist di Syria. Namanya Joanna Paraszczuk. Anda boleh menemui twitter miliknya di sini : Joaska .

Saya juga gemar menyelongkar laman sosial VK yang popular dalam kalangan penutur bahasa Rusia. Dan, berjaya menjumpai banyak akaun milik mujahid dari Rusia yang mana saya baca apa yang ditulis mereka dari semasa ke semasa untuk mencari maklumat menarik. 

Oh ya, ada seorang anggota Islamic State ditutup akaunnya padaa 9 Disember 2014 kerana melanggar ToS. Dia kemudian membuat akaun baru dan saya berjaya menemui akaun baru tersebut kerana saya ada bakat semula jadi dalam stalking dan mencari maklumat orang. Di akaun barunya, dia menulis entri ini "прежнюю страницу удалили в подарок, прямо в день рождения" yang bermaksud "akaun sebelum ini telah dipadam sebagai hadiah, tepat pada hari jadi saya." Itu ialah sebahagian daripada entri yang dia tulis. Entri penuh tidak akan saya siarkan atas sebab-sebab tertentu.

Baiklah, terima kasih banyak-banyak kerana membaca. Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.

-Farhanah Atiqah

Sumber gambar: http://myanimelist.net/character/5875/Ryou_Kisarazu, screenshot anime Beyblade, http://www.akhbarsham.info/2014/03/28/material_33/, dan Kavkaz Soldier.

Sunday, 30 November 2014

Sekolah Banyak Penunggu 2.0



Tajuk: Sekolah Banyak Penunggu 2.0

Penulis: Nurul Syahida

Muka surat: 272

Sinopsis: Fadzilah sedang mencari jawapan kepada misteri yang telah berlaku kepada Pak Cik Baie ketika mengalami serangan jantung di Koperasi SMAX. Oleh kerana itu, dia sanggup bekerja di SMAX yang terkenal sebagai sekolah banyak penunggu sementara menunggu keputusan SPM. Dalam pencariannya, dia bertemu Muhaimin dan Dinie yang mempunyai banyak kisah seram yang ingin diceritakan. Apakah agaknya jawapan kepada pencarian Fadzilah itu? Semuanya akan terjawab dalam Sekolah Banyak Penunggu 2.0.

“Kenapa semua cikgu kat sini sensitif sangat pasal topik hantu?” ¤ Fadzilah

“Seram, kan? Kalau saya nampak, saya pun meracau agaknya.” ¤ Muhaimin

“Sebab ini cerita hantu yang ikhlas. Saya tak suka nak menambah-nambah cerita. Cukuplah pengalaman masa tingkatan satu dulu.” ¤ Dinie

* sinopsis diambil daripada bukuprima.com.my 

Ulasan Saya: Fadzilah, gadis berusia 18 tahun bekerja sambilan di koperasi SMKA Kota Senja yang lebih dikenali dengan nama panggilan SMAX. Dia mengambil alih secara sementara tugas menjaga koperasi kerana penjaga asalnya, Pak Cik Baie terlantar di hospital akibat serangan jantung. Fadzilah tahu ada cerita lain di sebalik cerita serangan jantung Pak Cik Baie semasa bertugas di koperasi sekolah itu. Oleh itu dia datang untuk mencungkil rahsia di sebalik sekolah berasrama penuh (SBP) yang turut mendapat jolokan nama Sekolah Banyak Penunggu.

Fadzilah menjalin persahabatan dengan Muhaimin, pelajar tingkatan 5 yang memberitahu bahawa dialah yang terjumpa Pak Cik  Baie pengsan di belakang satu rak yang agak tersembunyi di koperasi tersebut. Fadzilah juga bersahabat dengan Dinie, Naib Ketua Exco Keselamatan Aspuri. Fadzilah menanya mereka berdua sekiranya mereka tahu apa-apa cerita hantu yang membabitkan sekolah asrama penuh itu. Daripada cerita tentang Suratman, Tim dan Nad, Daus dan Abang Isman, hinggalah Harlina, Fadzilah mendengar semuanya dengan penuh minat. Namun, cerita tentang sesuatu yang dicarinya tidak kunjung tiba. Akhirnya, Dinie membuka satu lagi cerita. Cerita tentang seseorang yang dicari oleh Fadzilah selama ini. Cerita tentang seseorang yang boleh meleraikan kekusutan di kepalanya tentang misteri serangan jantung Pak Cik Baie.

Membaca cerita di dalam novel ini terutamanya di waktu malam membuatkan bulu roma saya meremang. Akhirnya, habis sahaja membaca bab keempat, saya membuat keputusan untuk menutup novel ini dan tidur. Sebaik sahaja saya menutup lampu, cerita bab keempat novel ini kembali bermain di minda saya. 

Tidak dinafikan ada rasa takut dalam hati saya tatkala membaca novel ini. Perasaan takut ini sudah cukup untuk membuktikan yang penulis berjaya menghidupkan setiap watak dan cerita di dalam novel ini. Kisah hantu di asrama bukannya sesuatu yang baru didengar. Malah, ia sesuatu yang normal dan biasa didengari terutamanya jika anda pernah menjadi penghuni asrama sekolah (saya bukannya pelajar asrama semasa di sekolah menengah). Setiap cerita hantu yang disampaikan oleh Muhaimin dan Dinie terasa menyeramkan dan realistik bagi saya (tambahan pula saya seorang penakut). 

Bagi saya, apa yang membuatkan novel ini sangat menarik dibaca ialah kandungan pelbagai cerita hantu di dalamnya. Itu belum lagi termasuk misteri di sebalik serangan jantung Pak Cik Baie. Gaya bahasa dan penulisan di dalam novel ini juga mudah difahami. Dialog-dialog di dalam buku ini juga teratur dan menarik dibaca. Tiada ayat berbelit-belit sehingga menyukarkan kita untuk memahami apa yang penulis ingin sampaikan. Watak-watak di dalam novel ini pula agak banyak, namun mudah diingati kerana penulis menghuraikan karakteristik setiap watak dengan baik sehingga kita boleh mengingatinya dengan mudah. Mungkin ada orang yang akan mengatakan yang jalan ceritanya tidak straight to the point dengan pelbagai cerita hantu yang tidak terlalu berkait dengan misteri di sebalik serangan jantung Pak Cik Baie. Tapi pada saya, cerita-cerita hantu tersebut sangat seronok dibaca, ditambah lagi dengan ilustrasi-ilustrasi yang agak menakutkan jika anda membaca buku ini bersendirian di bilik pada malam yang sunyi. 

Jika anda gemar membaca cerita genre seram dan misteri, saya rekomenkan novel ini kepada anda.

Bintang: 9/10

Thursday, 27 November 2014

Buku Bulan Ini: November



Seperti biasa, setiap bulan saya akan membeli beberapa buah buku untuk dibaca (dalam masa yang sama, saya juga mengurangkan lagi duit poket saya).

 Saya membeli dua komik dan 8 buah novel daripada MPH. MPH sememangnya kedai buku kegemaran saya.
 
 
Satu-satunya novel Bahasa Inggeris yang saya beli bulan ini ialah Afterworlds oleh Scott Westerfeld.


Saya perasan yang kebelakangan ini saya kerap membeli novel bahasa Melayu. Mungkin kerana sudah agak lama saya tidak terus-terusan membaca buku Bahasa Melayu menyebabkan saya jatuh cinta kembali pada novel Melayu. Biasanya saya hanya akan membaca novel Inggeris genre Young Adult sahaja.

Pembacaan saya sekarang juga lebih bervariasi. Jika dahulu saya cuma membaca novel Melayu genre seram, misteri dan triler, sekarang saya baca novel Melayu bertemakan peperangan dan kehidupan. Mungkin saya tidak dapat katakan yang novel ini 100% ditulis dalam Melayu kerana novel yang saya sedang baca sekarang ini, 'Gadis kecil di Pinggir Gaza', penulisnya berasal dari Indonesia. Ia juga sama seperti novel yang saya baca sebelum ini yang bertajuk 'Bukan Kerana Allah Aku Jadi Pengganas'. Penulis novel tersebut turut berasal dari Indonesia. Saya sangat menggemari kedua-dua novel ini. Jalan cerita yang bertemakan kehidupan manusia diolah dengan penuh perasaan dan ketelitian. Saya sudah mengulas novel Bukan Kerana Allah Aku Jadi Pengganas. Ulasan itu boleh dibaca di sini. Kedua-dua novel ini dialih bahasa daripada Indonesia ke Bahasa Melayu. Ya, saya rekomenkan anda membaca kedua-dua novel ini.

Hohoho.

Seperti yang anda lihat, saya membeli komik siri Candy keluaran Gempak Starz. Saya sangat menyukai siri ini kerana ia bukan sahaja siri yang baik untuk mendidik kanak-kanak, ia juga memiliki watak-watak yang bermacam ragam dan dalam setiap buku, watak-watak tersebut akan bekerjasama menangani masalah kehidupan seharian mereka contohnya masalah persahabatan, ketagihan teknologi, fesyen, kesihatan dan banyak lagi. Ada 3 watak utama di dalam siri ini; Joni, Mia, dan Emilia. Joni seorang yang agak tomboy  dan ceria, Mia seorang yang pemalu dan baik hati, manakala Emilia pula seorang yang rasional dan agak tegas.

Selain daripada siri Candy, saya turut meminati siri Ten Ten. Komik 'Memupuk Kecekapan Kewangan' ialah komik siri Ten Ten kegemaran saya. Saya memiliki 2 komik tajuk ini. Bunyinya agak aneh tapi, jika saya suka membaca sesuatu buku itu, saya akan membeli 2 buku yang sama kerana saya tahu saya akan membacanya berkali-kali. Satu buku untuk diletakkan di atas rak utama manakala yang satu lagi akan diletakkan berhampiran katil saya agar mudah dicapai untuk dibaca bila-bila masa. Oleh itu, jika anda masuk ke dalam bilik saya, anda pasti akan menjumpai 2 atau 3 buah buku yang sama untuk beberapa judul buku.

Saya memiliki 2 salinan novel Throne of Glass, Crown of Midnight, Heir of Fire, The Fault in Our Stars, The Diary of A Young Girl, Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (saya terbeli dua di mphonline.com), Daughter of Smoke and Bone (beli 2 kerana cover yang pertama tak match dengan cover buku kedua: Days of Blood and Starlight), dan The Screaming Staircase (beli 2 kerana cover yang pertama tak match dengan cover buku kedua: The Whispering Skull). Saya memiliki 3 salinan novel The Asssassin's Blade.

Untuk komik/manga pula, saya memiliki 2 salinan Memupuk Kecekapan Kewangan, Le Gardenie, Le Gardenie: Foolish Fruits, The Fishes, Next Station, Bleach: Volume 3, dan Bleach: Volume 5. Saya memiliki 3 salinan komik SNAP oleh Xanseviera kerana dia pelukis komik Malaysia kegemaran saya dan saya cukup menyukai grafik komik ini (Saya sayang kak Xan!).

Akhir kata, jika anda ada komik/manga/novel yang anda mahu rekomenkan pada saya, tinggalkan komen pada ruangan komen di bawah sini.

Terima kasih!

-Farhanah Atiqah

Monday, 3 November 2014

Bukan Kerana Allah Aku Jadi Pengganas


Tajuk: Bukan Kerana Allah Aku Jadi Pengganas

Tajuk Asal: Demi Allah Aku Jadi Teroris

Penulis: Damien Dematra 

Muka surat: 374

Sinopsis: Benarkah kerana Allah, Kemala, seorang gadis penari, 'meluahkan kebenaran' dengan memikul senjata....mengubahnya daripada lembut kepada kejam, daripada cinta kepada benci....? Novel ini menyedarkan kita bahawa kesucian agama sebenarnya dicemarkan oleh segelintir pengganutnya sendiri yang menghalalkan keganasan atas nama Tuhan...
*sinopsis diambil daripada pelangibooks.com

Ulasan Saya: Buku ini benar-benar membuka minda saya. Ia membuatkan saya berfikir bagaimana manusia menyalahkan agama atas segala kehancuran yang terjadi di muka bumi ini sedangkan manusia itu sendiri yang tidak memahami apa yang terkandung dalam agamanya. Agama tidak pernah salah tetapi manusia itu yang salah mentafsir agamanya. Sama seperti golongan-golongan ekstremis yang ada dalam buku ini, mereka melihat dunia dalam hitam dan putih. Sama ada 'mereka' atau 'bukan mereka'. Mereka menghalalkan darah orang yang 'bukan mereka' dan menggunakan orang-orang yang mereka perdayakan untuk membuat pekerjaan-pekerjaan kotor mereka.

Apa yang saya cukup sukai tentang buku ini ialah bagaimana dua orang watak dengan masa silam yang perit, dipengaruhi oleh kenangan masa silam sepanjang mereka membesar. Orang kata jika kita dibesarkan dalam suasana yang teruk sekali pun, kita boleh membuat pilihan untuk menjadi baik atau jahat. Ya, Prakasa membesar sebagai seorang yang dingin, dengan keazaman untuk membanteras keganasan yang tinggi. Hati Prakasa tidak punya rasa cinta. Namun kemunculan Kemala sebagai seorang suspek yang ingin meletupkan Bistro Americana itu menggoyahkan perasaannya. Gadis itu memiliki 1001 misteri. Apa yang membuatkan Kemala jadi seperti itu? Prakasa ingin tahu.

Kemala dilahirkan dalam keluarga yang tidak sempurna, sejak kecil lagi dia sudah kehilangan kasih sayang seorang ibu. Dia juga tidak pernah merasa kasih sayang seorang bapa. Tapi dia tahu, mereka berdua menyayanginya. Ditatang bagai minyak yang penuh oleh kawan rapat ibunya, Kemala rasa bahagia. Itu sudah mencukupi baginya. Tapi dia tidak tahu. Takdir Tuhan tidak bisa dilawan. Makcik kesayangannya pergi menemui ilahi, meninggalkan Kemala sebatang kara. Kemala meneruskan pengajiannya seperti biasa, namun kali ini, hatinya kosong. Dalam usaha mengisi kekosongan tersebut, Kemala tersilap langkah. Dia terpedaya sehingga kehidupannya porak-peranda. Dia diperguna oleh ahli-ahli kumpulan ekstremis tersebut, hinggalah suatu hari dia bertemu Prakasa. Walau di hati terdetik cinta buat lelaki yang dingin itu, tetapi Kemala tidak mahu melalui kehidupan yang memeritkan di dunia ini lagi. Kemala mahu masuk syurga! Ini ialah jihad baginya. Apa yang ingin dilakukannya ini ialah jihad melawan orang kafir! Syurga sedang menantinya!

Penamat buku ini langsung tidak mengecewakan. Bagi saya, Prakasa dan Kemala memang selayaknya mendapat kehidupan yang mereka mahukan dan berbahagia bersama selama-lamanya.

Bintang: 10/10 

Sumber gambar: pelangibooks.com

Friday, 31 October 2014

Klise Dalam Novel Cinta Melayu

Aspek yang saya amat saya titikberatkan sebelum mengambil keputusan untuk membeli sesuatu novel itu ialah klise.

Apa itu klise?

Klise ialah suatu idea yang berulang-ulang sehingga makna dan kewujudan idea itu sendiri semakin pudar hingga menimbulkan rasa bosan orang yang kerap disajikan dengan idea seperti itu.

Apa yang saya maksudkan dengan klise di dalam novel?

Bagi saya, klise ialah apabila jalan cerita di dalam novel itu hampir sama atau sama dengan lambakan novel yang berada di pasaran sekarang. Satu trend yang saya  perhatikan dalam industri percetakan novel di Malaysia masa kini ialah pembawaan jalan cerita cinta yang serupa tanpa ada variasi yang jelas. Trend sebegini semakin ketara kebelakangan ini, terutama setelah banyak novel cinta dengan jalan cerita seperti ini diadaptasi menjadi drama bersiri. Jalan cerita kebanyakan novel-novel cinta yang saya katakan klise ini ada persamaan yang cukup ketara; kahwin paksa, kahwin muda, kahwin kontrak, dan banyak lagi 'kahwin'. Terus-terang saya katakan yang saya jarang membaca novel berunsurkan 'kahwin' ini. Ini kerana, saya tidak dapat menghadam cerita seperti ini. Bagi saya, cerita 'kahwin' ini tidak perlu saya baca untuk tahu jalan cerita terutama penamatnya. 

Seperti biasa, kebanyakannya bermula seperti turutan ini: gadis dan jejaka pertama kali berjumpa dan bergaduh atas hal yang remeh-temeh<->tanpa pengetahuan mereka berdua, keluarga mereka berdua ingin mengahwinkan mereke<->mereka kahwin, namun setiap hari ada sahaja adegan sindir-menyindir yang mula membibitkan rasa cinta<->kemudian mereka berdua betul-betul jatuh cinta<->selepas itu entah dari mana, muncul pula watak ketiga, dan lebih membosankan lagi, watak keempat yang ingin mendapatkan cinta si jejaka dan si gadis yang sudah menjadi suami isteri ini<->konflik melanda<->terlalu banyak konflik melanda lagi<->si isteri yang kecewa membawa diri jauh daripada suami (jika isteri kaya, kemungkinan dia membawa diri ke luar negara)<->perkara yang sebenar terbongar dan ternyata si isteri menjadi bahan fitnahan si watak ketiga (atau keempat yang muncul tadi)<->si suami kemudian menyesali kesilapannya<->si suami mencari si isteri di tempat dia membawa diri<->si suami beusaha memujuk si isteri<->mereka berbaik. Dan mereka pun hidup bahagia selama-lamanya. Err...ada lagi. Penamatnya biasanya diselitkan dengan cerita si isteri yang hamil anak mereka. Atau jika penulis terlebih rajin, dia akan memberitahu pembaca berapa banyak anak yang si suami dan si isteri ini dapat.

Jadi, pernah baca cerita seperti ini tak?

Apa pendapat anda dengan cerita seperti ini?

Jika cerita seperti ini ialah yang pertama anda baca, syabas! Kerana anda baru sahaja masuk ke dalam dunia percintaan novel-novel Malaysia.

Sebelum anda melangkah lebih jauh lagi untuk membaca novel cinta yang lain, saya nasihatkan anda buat satu kesimpulan atau ringkasan untuk novel yang telah anda baca. Kemudian baca novel kedua anda. Selepas itu tulis lagi ringkasan daripada novel kedua tersebut. Jika novel pertama dan kedua yang anda baca itu ialah novel cinta bahasa Melayu, saya pasti anda dapat melihat seakan suatu corak cerita yang sama atau hampir sama di situ.

Kadangkala saya turut hairan dengan segelintir penulis novel cinta di Malaysia. Gaya penulisan dan ayat mereka di dalam novel diolah dengan baik dan kemas. Gambaran suasana, latar belakang, dan keperibadian watak ditulis dengan terperinci sehingga kita merasakan yang seolah-olah kita berada di dalam novel itu, hidup sebagai watak utama di dalam novel. Namun mengapa mereka seolah-olah sudah kehabisan idea untuk menulis? Atau adakah mereka terlalu malas untuk memikirkan idea-idea baru sehingga menceduk dan mengulangi sahaja idea-idea lama? Bagaimana pula dengan pembaca yang membaca novel-novel dengan jalan cerita seperti ini? Tidakkah mereka berasa bosan? Atau adakah kesetiaan mereka pada seseorang penulis itu membuatkan mereka menerima sahaja apa-apa cerita yang ditulis oleh penulis tersebut, walaupun cerita itu tidaklah menarik mana pun.

Sebagai seorang pembaca, saya sentiasa mengingatkan diri saya agar tidak terlalu fanatik dengan penulis kegemaran saya. Sebagai contoh, saya cukup meminati siri novel Harry Potter karya JK Rowling. Saya turut mengikuti berita terkini mengenai beliau. Tapi saya tidak pula kisah untuk membaca novel-novel beliau yang lain (contohnya The Casual Vacancy) kerana sebaik sahaja membaca sinopsis novel-novel beliau yang lain, saya tahu genre novel-novel itu bukan genre kegemaran saya.

Saya faham perasaan sesetengah peminat yang mahu menyokong usaha dan karya penulis yang mereka minati. Tapi adakah pembaca-pembaca sekalian tahu yang kesetiaan anda kepada seseorang penulis (yang menulis novel dengan jalan cerita yang sama berulang-ulang) akan menghancurkan kreativiti seseorang penulis itu? Dorongan anda menyebabkan penulis menulis lebih banyak lagi cerita seperti yang saya katakan di atas, kerana memikirkan yang anda meminati jalan cerita yang klise itu. Anda pula, tidak mahu menghampakan penulis kegemaran anda, terus-terusan membeli novel-novel mereka walaupun anda sendiri sebenarnya sudah agak bosan dengan klise yang tidak berkesudahan ini. Penulis yang anda sokong pula, tidak mahu kehilangan sokongan daripada anda, terus-terusan menulis novel cinta dengan klise yang kita semua sudah maklum. 

Baiklah, perenggan di atas saya tujukan kepada segelintir penulis yang sudah agak lama berkecimpung dalam bidang penulisan. Bagaimana pula dengan penulis-penulis novel cinta yang baru sahaja hendak naik? 

Keadaan mereka bergantung kepada arus semasa. Jika novel cinta yang melibatkan kahwin paksa, kahwin kontrak, kahwin muda merupakan trend pasaran novel sekarang, itulah jalan cerita yang akan mereka tulis di dalam novel. Entah kenapa saya rasa perkara seperti ini amat menyedihkan. 

Sebagai manusia, kita memiliki impian untuk dikenali dan menjadi perhatian ramai. Begitu juga dengan penulis. Mereka akan rasa gembira jika karya tulisan mereka dipuji. (Dan saya pula, sebagai seorang pelajar jurusan Kejuruteraan Perisian, berasa amat gembira setiap kali pensyarah memuji program/website yang saya dan kawan-kawan buat.) Sebab itulah saya mengerti perasaan penulis-penulis genre cinta baru yang kalau boleh, ingin mengurangkan kritikan orang ke atas karya tulisan mereka. Mereka menulis mengikut kehendak arus. Mereka takut untuk melawan arus. Takut karya mereka tidak diterima. Takut tak ada orang mahu membeli novel mereka. Mereka tidak mahu usaha menulis mereka menjadi sia-sia. Jadi, apa yang mereka lakukan?

Anda tahu jawapannya, bukan?

-Farhanah Atiqah

Monday, 27 October 2014

Untukmu Segalanya


Tajuk: Untukmu Segalanya

Penulis: Norhayati Berahim

Muka surat: 435

Sinopsis: Hidup ini agak aneh, apabila kita menyintai seseorang, orang itu kadangkala tidak menyukai kita.

Namun apabila orang itu sudah mula menyukai kita. Kita pula sudah tidak ada rasa. Begitulah yang terjadi dengan Atia. Cintanya diperlekehkan oleh Azali, hatinya kecewa dan lara. Diubati sendiri sehingga hatinya kehabisan rasa cinta.

Namun apabila cinta itu pergi, Azali datang menagih cinta. Mampukah dia memberi sedangkan cinta itu sudah tiada lagi?
*sinopsis diambil daripada mphonline.com

Ulasan Saya: *Berhati-hati dengan spoiler*

Inilah kali pertama saya membaca cerita di mana salah satu watak utamanya ialah lelaki lembut. Jalan cerita novel ini agak berulang-ulang dengan dialog yang agak klise terutamanya jika ia melibatkan perbualan di antara Azali dan Atia. Cinta 3 segi di antara Azali, Atia, dan Nicky saya rasa seolah-olah tidak menjadi. Atia sendiri sebenarnya tidak pasti dengan perasaannya terhadap Nicky sehinggalah Nicky disahkan sakit dan dikatakan ada beberapa bulan sahaja untuk hidup. Barulah waktu itu Atia tahu yang dia menyintai Nicky dan mahu bersama-sama Nicky dalam menjalani sisa-sisa hidupnya.  

Atia juga digambarkan sebagai seorang gadis yang ceria dan ramah pada permulaan cerita ini,sehingga menyebabkan saya menyangka dia akan menjadi gadis yang tabah dan kuat. Dilayan dengan kasar oleh Azali selama ini tidak pernah membuat Atia membenci lelaki itu sepenuhnya. Agak susah untuk saya hadam yang seseorang itu boleh terus mencintai dan memaafkan seorang lelaki yang mengasarinya dan juga menghinanya. Watak Azali pula,bagi saya dia ialah seorang lelaki yang menjengkelkan dan menyakitkan hati (dan saya rasa nak cekik dia kuat-kuat). Hingga ke saat akhir saya membaca novel ini saya masih tidak dapat memaafkan Azali atas segala yang dilakukannya pada Atia dan Nicky. Saya ingatkan Atia akan membantah habis-habisan pernikahan dia dan Azali namun saya silap. Terus-terang saya katakan yang saya harap Atia akan menjadi lebih keras dengan perasaannya. Kadangkala saya rasa aneh pula yang Atia selalu sahaja pergi ke pejabat Azali sedangkan dia sendiri mahu menjarakkan dirinya dengan Azali.

Saya juga kurang yakin dengan kisah cinta Atia dan Nicky. Takkanlah begitu cepat Nicky menyukai Atia? Bab 9 Atia baru berjumpa Nicky dan Bab 20 Nicky sudah pun menaruh hati pada Atia. Mungkin saya kurang membaca novel Melayu agaknya kerana saya rasa seolah-olah penulis bermain dengan perasaan saya tatkala saya membaca novel ini. Saya marah, saya sakit hati, dan saya ketawa. Saya marah pada Atia yang tidak cukup kuat untuk mempertahankan cintanya pada Nicky, saya saya sakit hati dengan perangai Azali yang selalu memaksa Atia menuruti kemahuannya, dan saya ketawa membaca kerenah Nicky dan kawan-kawan lembutnya yang menghiburkan.

Bintang: 7/10

Sumber gambar: mphonline.com

Wednesday, 17 September 2014

Abu Bakar: Mujahid Muda Rusia Syahid di Syria


Beliau dikenali dengan nama (kunya) Abu Bakar (Абу Бакр) dalam jamaatnya. Namun, nama sebenar beliau ialah Aslan Almazov (Rusia: Алмазов Аслан). Beliau berusia 24 tahun. Beliau berjuang bersama kumpulan Jamaat Khalifat (dipimpin oleh amir yang bernama Abdul Hakim Shishani) di Latakia, Syria dan gugur syahid di Latakia tahun ini.

Berikut ialah penerangan yang saya ambil daripada video:

"Almazov Aslan, beliau membesar sebagai seorang yang bersederhana dan pendiam dan kemudian pergi melanjutkan pelajaran di Ufa. Beliau merupakan graduan daripada universiti perubatan.

Tetapi hidupnya berubah dan beliau memilih untuk berjuang di jalan Allah, pergi bersama Sharpuddin (Ilyasov Sharpuddin) untuk jihad di Syria. Dan di dalam satu operasi beliau gugur syahid dalam pertempuran Latakia.

Semoga Allah menerima kesyahidan beliau dan menempatkannya sebagai salah seorang penduduk syurga!"

Penerangan asal dalam bahasa Rusia:

Русский:

"Алмазов Аслан, выросший скромным и тихим мальчиком уехал учиться в уфу, окончил медицинский университет.

Но его жизнь словно перевернулась и вышел на путь Аллаха, уехал вместе с Шарпуддином на джихад в Сирию. И на одной из операции стал шахидом иншаа Ллах в битве при лазыкия.

Пусть Аллах примет твою шахаду брат и да сделает из числа обитателей фирдаус!"

 







Update:

video

Semoga ditempatkan di syurga bersama syuhada yang lain.


Al-Fatihah..

 
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Pujian bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang dimurkai ke atas mereka, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Sumber: Грозненские шахиды в Сирии, شهداء شيشانيين في أرض , Обращение Абу Бакра и Абу Хамзы . Шахиды джамаата Халифат

Sumber gambar: Screenshots yang saya ambil daripada video dan entri oleh Kavkaz Soldier daripada laman sosial Kavkazone.

p/s: Sekiranya anda mengambil maklumat daripada penulisan ini, sila sertakan sekali sumber di atas kerana maklumat-maklumat di dalam penulisan ini diambil daripada sumber-sumber tersebut. Sila berikan kredit kepada blog saya. Saya menaip kembali teks dalam video tersebut dan menerjemahkannya ke dalam Bahasa Melayu. Entri ini saya kemaskini dari semasa ke semasa.

Terima kasih. Semoga Allah SWT merahmati kita semua.

Спасибо за чтение!