Monday, 3 November 2014

Bukan Kerana Allah Aku Jadi Pengganas


Tajuk: Bukan Kerana Allah Aku Jadi Pengganas

Tajuk Asal: Demi Allah Aku Jadi Teroris

Penulis: Damien Dematra 

Muka surat: 374

Sinopsis: Benarkah kerana Allah, Kemala, seorang gadis penari, 'meluahkan kebenaran' dengan memikul senjata....mengubahnya daripada lembut kepada kejam, daripada cinta kepada benci....? Novel ini menyedarkan kita bahawa kesucian agama sebenarnya dicemarkan oleh segelintir pengganutnya sendiri yang menghalalkan keganasan atas nama Tuhan...
*sinopsis diambil daripada pelangibooks.com

Ulasan Saya: Buku ini benar-benar membuka minda saya. Ia membuatkan saya berfikir bagaimana manusia menyalahkan agama atas segala kehancuran yang terjadi di muka bumi ini sedangkan manusia itu sendiri yang tidak memahami apa yang terkandung dalam agamanya. Agama tidak pernah salah tetapi manusia itu yang salah mentafsir agamanya. Sama seperti golongan-golongan ekstremis yang ada dalam buku ini, mereka melihat dunia dalam hitam dan putih. Sama ada 'mereka' atau 'bukan mereka'. Mereka menghalalkan darah orang yang 'bukan mereka' dan menggunakan orang-orang yang mereka perdayakan untuk membuat pekerjaan-pekerjaan kotor mereka.

Apa yang saya cukup sukai tentang buku ini ialah bagaimana dua orang watak dengan masa silam yang perit, dipengaruhi oleh kenangan masa silam sepanjang mereka membesar. Orang kata jika kita dibesarkan dalam suasana yang teruk sekali pun, kita boleh membuat pilihan untuk menjadi baik atau jahat. Ya, Prakasa membesar sebagai seorang yang dingin, dengan keazaman untuk membanteras keganasan yang tinggi. Hati Prakasa tidak punya rasa cinta. Namun kemunculan Kemala sebagai seorang suspek yang ingin meletupkan Bistro Americana itu menggoyahkan perasaannya. Gadis itu memiliki 1001 misteri. Apa yang membuatkan Kemala jadi seperti itu? Prakasa ingin tahu.

Kemala dilahirkan dalam keluarga yang tidak sempurna, sejak kecil lagi dia sudah kehilangan kasih sayang seorang ibu. Dia juga tidak pernah merasa kasih sayang seorang bapa. Tapi dia tahu, mereka berdua menyayanginya. Ditatang bagai minyak yang penuh oleh kawan rapat ibunya, Kemala rasa bahagia. Itu sudah mencukupi baginya. Tapi dia tidak tahu. Takdir Tuhan tidak bisa dilawan. Makcik kesayangannya pergi menemui ilahi, meninggalkan Kemala sebatang kara. Kemala meneruskan pengajiannya seperti biasa, namun kali ini, hatinya kosong. Dalam usaha mengisi kekosongan tersebut, Kemala tersilap langkah. Dia terpedaya sehingga kehidupannya porak-peranda. Dia diperguna oleh ahli-ahli kumpulan ekstremis tersebut, hinggalah suatu hari dia bertemu Prakasa. Walau di hati terdetik cinta buat lelaki yang dingin itu, tetapi Kemala tidak mahu melalui kehidupan yang memeritkan di dunia ini lagi. Kemala mahu masuk syurga! Ini ialah jihad baginya. Apa yang ingin dilakukannya ini ialah jihad melawan orang kafir! Syurga sedang menantinya!

Penamat buku ini langsung tidak mengecewakan. Bagi saya, Prakasa dan Kemala memang selayaknya mendapat kehidupan yang mereka mahukan dan berbahagia bersama selama-lamanya.

Bintang: 10/10 

Sumber gambar: pelangibooks.com

No comments:

Post a Comment