Monday, 27 October 2014

Untukmu Segalanya


Tajuk: Untukmu Segalanya

Penulis: Norhayati Berahim

Muka surat: 435

Sinopsis: Hidup ini agak aneh, apabila kita menyintai seseorang, orang itu kadangkala tidak menyukai kita.

Namun apabila orang itu sudah mula menyukai kita. Kita pula sudah tidak ada rasa. Begitulah yang terjadi dengan Atia. Cintanya diperlekehkan oleh Azali, hatinya kecewa dan lara. Diubati sendiri sehingga hatinya kehabisan rasa cinta.

Namun apabila cinta itu pergi, Azali datang menagih cinta. Mampukah dia memberi sedangkan cinta itu sudah tiada lagi?
*sinopsis diambil daripada mphonline.com

Ulasan Saya: *Berhati-hati dengan spoiler*

Inilah kali pertama saya membaca cerita di mana salah satu watak utamanya ialah lelaki lembut. Jalan cerita novel ini agak berulang-ulang dengan dialog yang agak klise terutamanya jika ia melibatkan perbualan di antara Azali dan Atia. Cinta 3 segi di antara Azali, Atia, dan Nicky saya rasa seolah-olah tidak menjadi. Atia sendiri sebenarnya tidak pasti dengan perasaannya terhadap Nicky sehinggalah Nicky disahkan sakit dan dikatakan ada beberapa bulan sahaja untuk hidup. Barulah waktu itu Atia tahu yang dia menyintai Nicky dan mahu bersama-sama Nicky dalam menjalani sisa-sisa hidupnya.  

Atia juga digambarkan sebagai seorang gadis yang ceria dan ramah pada permulaan cerita ini,sehingga menyebabkan saya menyangka dia akan menjadi gadis yang tabah dan kuat. Dilayan dengan kasar oleh Azali selama ini tidak pernah membuat Atia membenci lelaki itu sepenuhnya. Agak susah untuk saya hadam yang seseorang itu boleh terus mencintai dan memaafkan seorang lelaki yang mengasarinya dan juga menghinanya. Watak Azali pula,bagi saya dia ialah seorang lelaki yang menjengkelkan dan menyakitkan hati (dan saya rasa nak cekik dia kuat-kuat). Hingga ke saat akhir saya membaca novel ini saya masih tidak dapat memaafkan Azali atas segala yang dilakukannya pada Atia dan Nicky. Saya ingatkan Atia akan membantah habis-habisan pernikahan dia dan Azali namun saya silap. Terus-terang saya katakan yang saya harap Atia akan menjadi lebih keras dengan perasaannya. Kadangkala saya rasa aneh pula yang Atia selalu sahaja pergi ke pejabat Azali sedangkan dia sendiri mahu menjarakkan dirinya dengan Azali.

Saya juga kurang yakin dengan kisah cinta Atia dan Nicky. Takkanlah begitu cepat Nicky menyukai Atia? Bab 9 Atia baru berjumpa Nicky dan Bab 20 Nicky sudah pun menaruh hati pada Atia. Mungkin saya kurang membaca novel Melayu agaknya kerana saya rasa seolah-olah penulis bermain dengan perasaan saya tatkala saya membaca novel ini. Saya marah, saya sakit hati, dan saya ketawa. Saya marah pada Atia yang tidak cukup kuat untuk mempertahankan cintanya pada Nicky, saya saya sakit hati dengan perangai Azali yang selalu memaksa Atia menuruti kemahuannya, dan saya ketawa membaca kerenah Nicky dan kawan-kawan lembutnya yang menghiburkan.

Bintang: 7/10

Sumber gambar: mphonline.com

No comments:

Post a Comment