Tuesday, 3 January 2017

Teroris: Aku Bukan Teroris


Tajuk: Teroris: Aku Bukan Teroris

Penulis: Syauqie M.K.

Muka surat: 528

Sinopsis:  

Filipina (2010) USD18 juta saham dijual…..
Thailand (2010) USD55 juta hartanah dilupuskan…..
Indonesia (2010) USD35 juta aset dicairkan…..
– Financial Intelligence Unit, Interpol

– – –

SAFWAN HAMDAN – seorang pegawai kanan Bank Kebangsaan Malaysia, terjebak dengan jemaah rahsia yang menjanjikan kebangkitan dan kembalinya kegemilangan Islam di bumi Nusantara. Namun, apabila hampir menjadi korban dalam suatu insiden letupan terburuk di Jakarta, Safwan mulai sangsi dengan perjuangan jemaah itu. Dia nekad mencari kebenaran.

Sekeping nota ringkas menjadi kunci segala persoalan.

Kemunculan ARISYA secara tiba-tiba di dalam hidupnya menjadi tanda-tanya.

Sementara itu satu persatu penama di dalam nota misteri itu menjadi sasaran pembunuh upahan di Jakarta, Bangkok dan Kuala Lumpur .

Siapakah dalang di belakang tabir jemaah misteri itu??
Safwan perlu merungkai satu konspirasi kompleks dan berbahaya yang bakal menggegar pelosok Nusantara.

**Sinopsis kulit belakang buku daripada bukuso.com
**Gambar daripada bukuso.com

Ulasan saya: 

Jalan cerita dipenuhi dengan saspens dan misteri. Siapa kawan dan siapa musuh, semuanya samar-samar terlihat.

-----

Safwan Hamdan- watak utama. Bekerja sebagai pegawai kanan di Bank Kebangsaan Malaysia dan terjebak dalam satu kumpulan jemaah yang menamakan diri mereka Jemaah Nusantara.

Arisya - Gadis misteri yang muncul dalam hidup Safwan Hamdan. Bijak dan mempunyai daya tarikan yang tersendiri, Arisya bagaikan sinaran yang menerangi jalan gelap yang dilalui Safwan, menariknya keluar dari segala kekusutan.

DSP Hakim - Seorang yang sangat dedikasi dalam tugasanya. Terlalu mempercayai orang hingga akhirnya kepercayaan itu dibayar dengan nyawanya sendiri.

Datuk Khaled - Timbalan Gabenor I Bank Kebangsaan Malaysia dan juga salah seorang pemimpin dalam Jemaah Nusantara. Dendam lama yang tersimpan di hati membuatnya sanggup memanipulasi Jemaah Nusantara demi kepentingan peribadinya.

Shamsul Bahari - Anak angkat Datuk Khaled. Licik dan memiliki agenda yang tersendiri.

Kamal - Apabila jihad disalah tafsirkan, manusia yang bijak juga boleh hilang pertimbangan dan kewarasan akal.

-----

Ini bukan kali pertama saya membaca cerita bertemakan 'Teroris'.

Namun, cerita Teroris yang ini jauh berbeza dengan cerita Teroris yang saya pernah baca dahulu.

Kekuatan cerita ini bergantung banyak kepada plot yang kompleks dan jalan cerita yang lain daripada yang lain. Karakter setiap watak, walaupun menyerlah dan memiliki keperibadian masing-masing, masih agak terikat dengan plot. Walaupun begitu, saya sangat menggemari watak DSP Hakim. Kecekalan dan kesabarannya dalam menjejaki JN amat saya kagumi. Kematiannya di penghujung cerita sangat memberi kesan kepada mood saya. Mungkin kerana saya sudah lihat watak ini bersusah-payah mengekori ahli-ahli Jemaah Nusantara sejak awal cerita

Gaya penulisan Tuan penulis juga sangat smooth dan mudah difahami. Tuan penulis membuat kajian yang menyeluruh untuk plot di dalam cerita. Dan sebagai pembaca, saya mendapat banyak info dan pengetahuan baru ketika membaca naskhah yang sungguh berkualiti ini. Syabas kepada Tuan penulis! Tuan telah menambah seorang lagi peminat tegar novel Tuan.

Akhir reviu, saya menyukai novel ini. Harapan saya ialah melihat novel ini dibaca oleh lebih ramai orang dan seterusnya mendapat adaptasi filem agar saya boleh lihat DSP Hakim menunjukkan aksi-aksi yang hebat di panggung wayang.

11/10 bintang.
 
-Farhanah Atiqah

2 comments:

  1. Review yang menarik..
    Masih dalam waiting list, novel nie.. hehehe

    ReplyDelete