Wednesday, 4 September 2013

Hantu Gadis OperaTajuk asal: RoengMaHoRaSob

Penulis: Phakinai

Muka surat: 385

Sinopsis: Selepas membuat liputan berita tentang aktiviti pembersihan sebuah kawasan perkuburan Cina, Narut diganggu roh seorang gadis. "Carilah aku sebelum nyawamu melayang..." Kata-kata yang begitu menakutkannya.

Tidak tahan diganggu, Narut cuba menyiasat dan mendapat tahu bahawa roh yang mengganggunya ialah roh gadis bernama Ah Chu, primadona opera Cina yang mati dalam kebakaran sebuah panggung opera tempat dia bekerja. Lebih mengejutkan lagi, Ah Chu mungkin mati dibunuh, dan siapa dalang di sebalik pembunuhan Ah Chu.
Angkara siapakah semua itu? Berakhirkah gangguan yang menghantui Narut?
Mungkin tidak!
*Sinopsis diambil daripada pelangibooks.com

Ulasan saya: Narut merupakan seorang wartawan yang rajin dan juga sering dibuli bosnya, Phi Yam. Misteri menyelubungi Narut dan roh gadis yang bernama Ah Chu mengikuti Narut ke mana sahaja selepas Narut membuat liputan tentang aktiviti pembersihan kubur Cina. Gadis itu ingin Narut menyelongkar misteri di sebalik kematiannya. Penyiasatan Narut akhirnya membawanya kepada sebuah kumpulan opera Cina, Tee Sui Ferng Hua. Di sana Narut mengenali beberapa orang pelakon yang dirasakannya merupakan dalang sebenar dalam kematian Ah Chu. Adakah Siang Siang, gadis yang dikenali dengan sifat sombong dan cemburu pada Ah Chu, atau Ah Leng, satu-satunya lelaki yang dicintai Ah Chu ialah pembunuhnya? Mungkinkah ada orang lain di sebalik kematian Ah Chu? Keadaan menjadi semakin kalut apabila dendam membawa padah. Ah Chu ingin menarik semua yang mendendaminya ke neraka. Mereka yang berniat untuk membunuhnya, mereka yang cuma melihatnya terkapai-kapai meminta pertolongan di saat kematiannya, namun tidak mahu menolongnya, mereka yang tidak mendendaminya namun terlibat secara tidak sengaja dalam kematiannya, semua akan dibawanya...ke neraka!

Pada pandangan saya, cerita ini diolah dengan sangat menarik. Jalan ceritanya dipenuhi dengan unsur misteri. Orang yang disangkakan sebagai pembunuh utama akhirnya didapati tidak terlibat dalam pembunuhan tersebut. Sehingga ke akhir cerita saya tidak dapat mengenal pasti pembunuh sebenarnya. Rantaian peristiwa pembunuhan juga disusun teratur. Tiada babak yang memeningkan kepala memandangkan cerita ditulis dengan bahasa yang mudah difahami (kredit kepada penterjermah cerita ini juga). Babak yang menakutkan bagi saya ialah setiap kali hantu Ah Chu muncul dengan badannya yang rentung dan dengan daging kulitnya dapat dilihat. Sedangkan Narut sendiri merayu kepada Ah Chu agar memunculkan diri dalam keadaan yang baik, dan bukannya dalam keadaan yang menakutkan. Babak yang menyentuh hati saya apabila Narut telah menyempurnakan hajat terakhir Ah Chu sambil berkata "Ah Chu, semoga awak tenang dan dilahirkan semula pada zaman yang baik. Maafkan semua kesalahan orang pada awak."

Buat baik dibalas baik. Itulah pengakhiran novel ini. Pengakhiran yang berjaya membuat saya tersenyum lebar walaupun telah banyak membuat kening saya berkerut di sepanjang cerita.

Bintang: 10/10

Akhir sekali, novel ini wajib dibeli jika anda merupakan peminat novel genre seram, dan, jika anda bukan peminat genre seram, novel ini mampu membuat anda tertarik untuk membaca helain seterusnya hinggalah anda tidak sedar yang akhirnya anda telah menghabiskan novel ini dengan sekali duduk.

Sumber gambar: pelangibooks.com

No comments:

Post a Comment